Byta elleverantör

Eftersom Sverige har en fri elmarknad står det dig helt fritt att välja den elleverantör du själv önskar. Orsaken till varför du vill byta elleverantör kan vara flera. Kanske kan din nuvarande elleverantör inte erbjuda dig ett prisvärt avtal eller så har de inget tillfredsställande miljövänligt alternativ.

Kanske är det så att du vill byta elleverantör för att de har en dålig kundsupport och inte ser till vad som är bäst för dig. Det kan finnas flera orsaker till varför du vill byta elleverantör och här kommer en stegvis guide hur du går till väga.

Jämför elpriser, Spara tusenlappar & hitta billig el !

1. Kontrollera eventuell bindningstid på ditt nuvarande avtal
Vanligtvis när du skriver ett avtal med en elleverantör finns det definierat under hur lång tid avtalet löper – och om du inte säger upp eller omförhandlar förlängs avtalet automatiskt. Om det är så, blir det svårt att byta elleverantör. Du kan oftast byta elleverantör ändå, men måste betala en straffavgift. Lämpligast är nog att vänta tills avtalstiden går ut och gå vidare i processen att byta elleverantör då.

2. Jämför olika elleverantörers olika avtal
Innan du bestämmer vilken elleverantör du byter till bör du göra en grundlig jämförelse mellan olika elleverantörer. Det finns 136 olika elleverantörer i Sverige och de har tillsammans nästa 1 900 olika avtal att jämföra.

För att få en heltäckande och grundlig jämförelse kan du gå igenom samtliga sidor och göra jämförelsen. Var noga med att fylla i samma uppgifter på alla sidor så att den totala jämförelsen blir enhetlig.

3. Säg upp ditt nuvarande elavtal
Att säga upp ditt nuvarande elavtal är inte särskilt komplicerat. Du kontaktar elleverantören och meddelar att du kommer att byta elleverantör och därför vill säga upp ditt elavtal med dem. Detta kan du göra via brev, telefonsamtal eller mejl. Om du säger upp via telefon eller mejl kommer du att få hemskickad en blankett att fylla i, skriva under och skicka in.
Om du använder dig av den hjälp som erbjuds av internettjänsterna ovan sköter de administrationen och du får blanketten hemskickad automatiskt.

4. Teckna nytt avtal
Använd den hjälp som omnämns ovan, så får du även blankett hemskickad från din nya elleverantör. Skriv på, skicka in.

Byta elleverantör, 10.0 out of 10 based on 1 rating