Elavtal

I Sverige har vi en fri elmarknad och det Ă€r upp till var och en att kan vĂ€lja att skriva elavtal med vilken elleverantör han vill. Det enda vi inte kan vĂ€lja sjĂ€lv Ă€r vĂ„r eldistributör – dvs. den som har ansvar för de elkablar som leder fram till ditt hus. De vill ha betalt för sina omkostnader kring distributionen och det Ă€r fysiskt svĂ„rt att lĂ„ta nĂ„gon annan Ă€n den som Ă€ger dessa kablar att distribuera el till dig.

JÀmför elpriser, Spara tusenlappar & hitta billig el !

Men att skriva elavtal med vilken elleverantör i Sverige som helst stÄr dig fritt. Kanske vill du ha ett elavtal som ger dig den absolut billigaste elen, eller sÄ tycker du det Àr viktigt att ditt elavtal leder till att du kontrollerar varifrÄn din el kommer. Marknaden för miljövÀnlig el vÀxer stÀndigt. Du kan till exempel med ett elavtal vÀlja bort el som alstrats av mer miljöfarliga kÀllor som kol och olja till förmÄn för vattenkraft, vindkraft eller solkraft. Svenska Naturskyddsföreningen har listat de elleverantörer dÀr du kan teckna elavtal med som tillhanda miljövÀnlig el och delar ut Bra Miljöval-mÀrken.

NÀr du bestÀmt dig för vilken elleverantör du vill ha skriver du ett avlat. DÄ kan du vÀlja mellan att teckna ett avtal med rörligt elpris eller med bundet elpris. Om du tror dig veta eller kÀnna pÄ dig att elpriset under den tid som avtalet löper kommer att sjunka lÀgre Àn det fasta elpris som erbjuds, kan du vÀlja rörligt elpris. DÄ förÀndras dina elkostnader efter elmarknaden. Du kan komma billigare undan Àn med ett fast elpris, men likavÀl dyrare.

NÀr du vÀljer ett elavtal med bundet elpris innebÀr det att du kommer att betala lika mycket för elen oavsett hur priset förÀndras pÄ marknaden. Detta Àr ett vettigt avtal att ingÄ om du tror att elpriset kommer att gÄ upp, exempelvis pÄ grund av en torr sommar som leder till lÄgt grundvatten och dÄlig produktion i vattenkraftverken. Du kan ocksÄ rÀkna med höjt elpris om det vÀntas en kall vinter och elproduktionen frÄn kÀrnkraftverken inte möter upp efterfrÄgan.

men om du av nÄgon orsak tror att elen kommer att bli billigare Àn det fasta elpris som erbjuds, dÄ kan du satsa pÄ ett rörligt elpris och skriva avtal kring det.
Som du mÀrker krÀver detta en hel del kunskap om elproduktion vilket gör att mÄnga, för att vara pÄ den sÀkra sidan, skriver avtal för fast elpris.

Elavtal, 10.0 out of 10 based on 1 rating