Minska din energiförbrukning

Sedan Sverige fick en fri elmarknad 1996 har hundratals olika elleverantörer tävlat om vem som ska få leverera el till oss. Ständigt får vi erbjudanden om att hur vi ska spara pengar på att skriva på bra avtal.

Jämför elpriser, Spara tusenlappar & hitta billig el !

Men oavsett hur bra avtal du än skriver finns det ett sätt att sänka din elräkning varje månad som är mer effektiv än någon annan – och det är att sänka din energiförbrukning. Om du är omedveten om vad som skapar din energiförbrukning i ditt hem kan det vara bra att göra dig medveten om det. Exempelvis drar apparater i hemmet ström även när de står i standby läge. Genom att stänga av dem i stället sparar du uppskattningsvis 60 kronor om året. Dator och skrivare är inte med i den beräkningen – dem medräknat handlar det om nästan 400 kronor om året.

Genom att stänga av maskiner och lampor i det rum du inte befinner dig i för tillfället (exempelvis tvn) kan du spara runt 700 kronor om året. Om du byter till lågenergilampor sparar du 70 kr per år. Om du investerar i nya hushållsmaskiner kan du spara 300 – 600 kronor per pr då nya maskiner är mer energisnåla.

Därutöver finns det massor av små tips som blir många bäckar små till din stora å av energiförbrukning.  Skrapa av mat från tallriken i stället för att skölja av den, diska bara när maskinen är full, använd sköljbalja vid handdiskning, tvätta med så låg temperatur som möjligt, låt tvätten hängtorka i stället för att använda tumlare och skåp, borsta tänderna med mugg och inte under rinnande vatten, täta alla kranar och fönsterlister, dammsuga gallret bakom kyl och frys, avfrosta dem regelbundet och se till att listerna sluter tätt, tina fryst man i kylen, värm mat i mikro om det går i stället för spis, koka upp under lock, ta på dig extra och sänk medeltemperaturen ett par grader.

När du sedan har gjort allt du kan för att sänka din energiförbrukning där hemma är nästa steg att skriva avtal med en billig och bra elleverantör. För att gå i land med det kan du använda en av de jämförelsesidor för el som finns på nätet. Där fyller du de uppgifter som är aktuella och vilka krav du ställer på den el du köper. Sedan listas elleverantörerna med den billigaste överst- och du får nu en lägre energiförbrukning.